Мнения Учители

Синдикат „Образование“ в стачна готовност заради заплатите

Синдикат „Образование“ обяви стачна готовност след като анализира данни за усещането на учителите за натиска на бруталната инфлация върху трудовите възнаграждения при липса на увеличение на работните заплати.

Учителската заплата достигна ниво 125% над СБРЗ за страната с растеж през последните 6 години. Но поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115% над средното трудово възнаграждение. В ЗПУО е заложено императивно да не се намаляват средствата за образование от БВП в България, но това на този етап не може да се осъществи поради липса на редовно правителство, редовен бюджет и политическа воля. За това Синдикатът прави този важен за системата анализ относно статуквото по отношение на заплати и средства за образование.   

94.3 % от анкетираните са отговорили, че инфлационният индекс им е повлиял много силно по отношение на семейните бюджети за физическа издръжка, а само 6% са отговорили, че се справят нормално с увеличението на цените.

91.4 % от респондентите са заявили своето очакване за увеличение на работни заплати  с повече пари за образование за 2023 г.

79.3% от участниците са отговорили, че увеличение на учителските заплати с 30 % ще бъде адекватен отговор на големия натиск от инфлацията,15.6 % смятат, че 25 % увеличение би било достатъчно, а 5.5 % мислят, че 20% увеличение е релевантно в настоящия момент.

Въпреки очакванията на работещи в системата, че с политически отговорно отношение на управляващите ще се осигури очакваният по – висок размер на средствата за образование, то огромна е готовността за отстояване на тези очаквания при липса на политическо решение в националния образователен социален диалог.

64.6 % от анкетираните са заявили своята готовност за участие в протестни действия и митинги, а 59 % от респондентите са заявили участие в ефективни стачни действия.

В анкетата са участвали 94 % учители; 190 директори ; 3 % непедагогически персонал и заинтересовани.

Средната възраст на анкетираните е 54.8 години.

Синдикат „Образование“ ще отстоява категорично  увеличението на учителските работни заплати, което да се заложи в проектобюджета за 2023 г. , за да гарантира 125 % размер на учителските заплати над СБРЗ за страната.

Източник: Синдикат "Образование"