Институции Мнения Училища

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“: Комисиите за избор на директори без участието на учители, директори и техните синдикати, прави спорна експертизата в тях

Д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, заяви в позиция на органзацията, че възнагражденията на учители и директори на нива 125% над СБРЗ за страната не успяват да събудят интереса у младите учители, поради нарасналите задължения към педагогическите специалисти и честите препоръки и обвинения на много институции и родители и техните организации, към педагозите. Той коментира, че липсват кандидати за директори и поради напредналата възраст на професионалистите в образованието.

„От работещите във всички видове училища учители, по информация на МОН, почти 10%/9,38/ са работещи пенсионери или в пенсионна възраст. При учителите в детски градини, тази тенденция надвишава 15%. От градовете на първо място е София-град с 876 учители в пенсионна възраст и 1613 учители – работещи пенсионери. Втори в тази класация е регион Варна със 157 учители в пенсионна възраст и 249 работещи учители – вече пенсионери. На трето място е регион Стара Загора, съответно със 105 работещи и със 164 вече пенсионирани и работещи учители. Пловдив също се включва успешно в тази статистика с 240 работещи и пенсионирани вече учители“.

Петров поясни, че общо всички учители и директори в България според ЦИОО са 95 574. При директорите на училища ситуацията е още по-драматична.

„Близо 20% /19,4/ са работещите пенсионери или директори работещи в пенсионна възраст, като 155 са директорите в пенсионна възраст и 299 са работещите директори – вече пенсионери. В момента образователната система е в режим на провеждане на директорски конкурси, като кандидатите за директори на училища намаляват, като трайна тенденция. От обявените 276 училища, в 33 интересът е нулев – няма кандидати, а в останалите кандидатстват общо 415 учители, като това прави средно 1,5 кандидати за 1 директорско място. Тези конкурси ще бъдат провеждани, като комисиите за избор на директори ще се структурират без участието на учители, директори и техните синдикати, което прави безкрайно спорна експертизата в тях. Скандално е и участието на представители на Обществения съвет, без никакъв ценз или педагогическо образование, което е по-скоро обидно към бъдещите лидери на образователни институции“.

Според 90,1% от участниците в националното изследване на Синдикат „Образование“ връщането на изикване за концепция за стратегическо управление на институцията за период от три години, според чл. 8, ал.21 т.3, от Наредба 16, която е била изисквана преди 25 години, е грешка, лишена е от експертна логика.

Източник: КТ "Подкрепа"