Мнения Ученици Училища Учители

Бележник на НМД 2024: Обществото оценява политиките за образование с добър 3,78 

Добър 3.59 е оценката, която държавата получи за грижата си за децата и семействата в “Бележник 2024” на Национална мрежа за децата (НМД). Така за първи път от 2012 г. насам институциите “помръднаха” от средно към добро представяне за всички 13 издания на годишния мониторингов доклад на НМД. Прави впечатление, че за общо деветте области в доклада единствено оценките за „Благосъстояние“ и „Ранно детско развитие“ са по-ниски от предходната година, всички останали са повишени и, с изключение на “Детско здраве”, се повишават от тройката към оценка „добър“.

Раздел „Образование“

Децата у нас се учат в 1942 общообразователни училища. В момента в тях са записани 549 926 ученици от 1 до 12 клас. Техни преподаватели са 55 500 учители, 30% от тях са на възраст над 55 години. Данните от PISA илюстрират спешната нужда от реформи в качеството и равния достъп до образование у нас. България остава сред държавите с най-високи образователни неравенства в света – постиженията на учениците зависят от финансовото състояние на родителите им; от мястото, където децата живеят; от вида училище, което посещават. И през 2023 г. у нас не е осъществен ефективен мониторинг на изпълнението на образователни политики, програми и проекти; липсва реално приобщаване на всички деца според специфичните им потребности; не се прилага цялостна политика за деца със СОП, фокусирана върху профилираното и професионално обучение и включването им в пазара на труда. Не беше въведен и компетентностен модел на подбор, обучение и атестация на директори и учители.

Следва да бъде отчетено, че оценката в област „Образование“ в „Бележник 2024“ тази година е повишена заради инициираните от редовното правителство процеси за изготвяне на стандарт за качество на образованието, реформа в квалификацията и атестирането на педагогическите специалисти и промени в Наредбата за приобщаващо образование. Още за образованието у нас четете ТУК.

Източник: Национална мрежа за децата