Мнения

Четири от държавните образователни стандарти вече са утвърдени

Четири от държавните образователни стандарти вече са утвърдени – за учебния план, за общообразователната подготовка, за учебниците и за предучилищното образование.

За публично обсъждане са обявени други  четири – за институциите и за информацията и документите, за профилираната подготовка и за усвояването на българския книжовен език, каза министърът на образованието.

Последният е много важен – дава възможност за допълнителна подкрепа на децата, чиито майчин език не е български и които отпадат рано от училище, добави министърът.

Кунева посочи още, че скоро ще са готови още два много важни стандарта – за оценяването и организацията на дейностите. „Работим усилено до края на юли да са готови стандартите за професионалното образование, квалификацията на педагогическите специалисти и за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование”, каза министърът.

До началото на новата учебна година ще са готови всички стандарти, без които тя не може да започне, като за стандартите за инспектирането, качеството и финансирането трябва задълбочена дискусия, отбеляза още Кунева.

Източник: МОН