Мнения Ученици

Синдикат „Образование“ настоява за удължаване на междусрочната ваканция

Синдикатът „Образование“ анализира решенията на националните общински институции в области, в които е обявена грипна епидемия. Там се налага практиката да се въвежда дистанционно обучение, но дали това е релевантно при наличие на около 30 процента болни ученици и учители?, се питат синдикалитите. Решението за въвеждане на онлайн обучение е в интерес на учениците, но дали то кореспондира със способността на учителите да изпълняват служебните си задължения тогава, когато са болни? Очевидно не, се казва в съобщение от Синдиката „Образование“, с председател д-р Юлиян Петров.

Той информира, че по този повод Синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ е направил национално изследване, с участието на учители и родители. На въпроса: „Правилно ли е решението да се въвежда обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) ОРЕС, при обявяване на грипна епидемия?“, 89,6 процента са отговорили, че не е правилно и само 10 процента смятат, че това е добро решение.

Интересен е отговорът на участниците на следващия въпрос: „Трябва ли да се осигурява заместващ учител, при онлайн обучение, ако той е болен?“, като само 38,5 процента от анкетираните смятат, че трябва да се осигури заместващ учител, а 50,1 процента смятат, че не трябва.

По отношение на междусрочната ваканция и на въпроса: „Може ли във връзка с нарастващата епидемична опасност, в интерес на учениците, да се удължи еднодневната междусрочна ваканция с няколко дни?“, 69,8 на сто отговарят, че ваканцията трябва да бъде удължена с четири дни, до края на седмицата и да бъде от 5 февруари до 9 февруари. 25,3 процента смятат, че междусрочната ваканция трябва да се увеличи с два дни, а 2,8 процента смятат, че не трябва да се удължава.

Синдикатът „Образование“, във връзка с това изследване, смята, че не е правилно решението да се обявява дистанционно обучение по време на грипна епидемия, защото няма как болни ученици да бъдат принуждавани да се обучават и болни учители да изпълняват своите трудови задължения.

Синдикатът „Подкрепа“ ще предложи на Министерството на образованието и науката да увеличи междусрочната ваканция с два или четири дни, в интерес на опазването на здравето на учениците и учителите, се казва в съобщението.

Междусрочната ваканция за учениците в страната е от 3 до 5 февруари, включително, според графика за ваканциите през сегашната учебна година, публикуван в сайта на Министерството на образованието и науката. Вторият учебен срок през учебната 2023/2024 година за учениците от първи до 12-и клас се предвижда да започне от 6 февруари, вторник.

Източник: БТА