Мнения

Създават Национален съвет за учене през целия живот

Ще бъде създаден Национален съвет за учене през целия живот, който ежегодно ще изработва планове за действие и изпълнение на стратегията, съобщи вчера министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

Ще се извършва и годишен мониторинг за определяне степента на изпълнение и проследяване на ефективността. Предвижда се и план за взаимодействие, тъй като в стратегията участват както други министерства, освен МОН, така и неправителствени организации.

В Националния съвет ще има представители на правителствени, неправителствени организации, работодатели, образователни центрове.

По отношение на финансовите средства за Стратегията министърът отбеляза, че източниците ще бъдат – държавния бюджет, ЕС, особено по програма „Еразъм“, структурните фондове, както и други.

На въпрос какви специалисти се търсят на пазара, министър Клисарова каза, че е възложено такова проучване да се направи по региони. Като цяло тя отбеляза, че има недостиг на лекари, на инженери, на асансьорни техници, заварчици и стругари.

Източник: Пресцентър на МОН