Мнения

Семинар за български родители в Кипър

На 15 март в град Лимасол в Кипър се проведе семинар на тема „Нека интернет стане по-безопасно място за всички“. Семинарът бе организиран съвместно от кипърския и българския Център за безопасен интернет в рамките на кампанията по повод на международния Ден за безопасен интернет.

Семинарът бе открит от българския посланик Христо Георгиев. На събитието присъстваха деца от българските училища, учители и родители, работещи и живеещи в Кипър. Д-р Луиза Шахбазян, заместник-координатор на българския Център за безопасен интернет, запозна родителите и децата стъпка по стъпка с позитивните страни на световната мрежа и опасностите, на които човек може да попадне в нея, както и с някои начини за предпазване от подобни рискове. С присъщата си искреност децата споделиха своя собствен  опит и не се срамуваха да задават въпроси на лектора.

Основното заключение от двудневния семинар бе, че постигането на безопасност в интернет е въпрос на споделена отговорност. Децата използват интернет от все по-ранна възраст и във всеки един момент могат да бъдат изложени на неподходящо съдържание или да станат жертва на друго посегателство. Именно затова превенцията сред младите потребители в интернет е сред основните цели на подобни семинари – те целят да повишат информираността на деца, родители и учители относно рисковете в интернет и начините за тяхното преодоляване.