Мнения

Проф. Георги Близнашки: Нямаме време за губене

По новата ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ са предвидени инвестиции в научни изследвания и технологична модернизация, на изследователска инфраструктура, както и за подпомагане на връзките на висшето и училищното образование с пазара на труда, на образователната интеграция и ученето през целия живот.

Това обяви премиерът проф. Георги Близнашки в Българската академия на науките, където откри публична дискусия за образованието под надслов „Дневният ред на България – национални цели и приоритети“.

Една от целите на програмата е и достигане на дял от 1.5 на сто от БВП на инвестициите за наука и научни изследвания.

Ефективната връзка на образователните и научните институции с фирмите и практическото обучение на студентите в реална работна среда остават основни проблеми пред образователната система. По отношение на училищното образование премиерът подчерта, че е крайно време да бъде въведена дуалната система на обучение.

„Нямаме време за губене, защото пазарът на труда не чака никого и младите хора трябва да получат шанс за ранна реализация“, категоричен беше проф. Георги Близнашки и призова за достойно и отговорно отношение към проблемите на българското образование.

„Бих инвестирал в държава, която изгражда специалистите си и инвестира в най-младия си капацитет много повече, отколкото парадира с членството си в една общност на напреднали и същевременно се занимава с непрестанни политически сблъсъци“, каза още министър-председателят пред участниците в дискусията.