Мнения

Премиерът: Образованието се превръща в основен критерий за обществото

Образованието се превръща в основен критерий за успех в българското общество и е време по проблемите на сектора да бъде постигнат национален консенсус, за да можем да се възползваме от възможностите на членството ни в Европейския съюз, заяви премиерът проф. Георги Близнашки в Българската академия на науките, където откри публична дискусия за образованието под надслов „Дневният ред на България – национални цели и приоритети“.

Премиерът посочи, че служебното правителство продължи работата по актуализираната Стратегия за развитие на висшето образование до 2020 година, която е едно от условията да започне новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. До 2020 г. България ще разполага с близо 1.4 млрд. лева европейско и национално финансиране за наука и образование.

Първата от целите на Стратегията е да се повиши процентът на висшистите от 27 на сто до поне 36 на сто до 2020 година.

„Това се случва, въпреки обстоятелството, че имаме 51 университета – може би най-много висши училища на глава от населението“, коментира премиерът. Той беше категоричен, че образованието на тези млади хора трябва да бъде обвързано с нуждите на пазара на труда и това е едно от предизвикателствата пред българската образователна система, затова най-търсените професионални направления трябва да бъдат приоритетно финансирани. До 2020 година 60 на сто от финансирането за университетите трябва да бъде на базата на качеството, а не на броя приети студенти, допълни проф. Близнашки. Той подчерта още, че над 40 на сто от българските студенти учат право, икономика и публична администрация. Страната ни обаче има нужда от специалисти по информационни технологии, от инженери, физици, химици, лекари и тези специалности ще бъдат насърчавани.