Учители

МОН награди учители за извънкласни дейности

Шестима учители получиха специални грамоти и награди от Министерството на образованието и науката за формирането на ценности чрез извънкласни и извънучилищни дейности с деца и ученици. Това се случи в рамките на десетия конкурс за учители „Извънкласните и извънучилищните дейности (занимания по интереси) – за устойчиво качествено обучение, възпитание, развитие и социализация на децата и учениците – 2023“, организиран от СБУ съвместно с МОН. Конкурсът беше на тема „Единство на образователния и възпитателния процес за формиране на хуманна ценностна система и подкрепяща среда“.

Награда за добри практики от МОН спечели екип от Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Д. Димов“ в Ловеч, включващ директора Габриела Георгиева, старши учителят Христина Христова и учителят Мая Величкова. В училището има 8 клуба за занимания по теми, свързани с образователния процес, но по забавен начин. Работят и по проекти, имат и занимания с изкуство. Гимназията е национална, а в общежитието ѝ се обучават ученици от цялата страна като по този начин те се ангажират в свободното време с полезни и интересни занимания.

Миглена Механджийска, педагогически съветник в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ в Самоков, получи специална награда от МОН в раздел „Искам думата“ за своето научно есе „Майсторството на учителя в приобщаващия процес“.

Дарина Димитрова от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Смядово, област Шумен, бе отличена за работата с клуб „Морал, ценности, религия“ в раздел „Добри практики“.

В категория „Извънучилищни дейности“ бе наградена Емилия Стоянова, старши учител в ЦПЛР – Център за работа с деца в Разград.

Призови места получиха и десетки учители, които в рамките на конкурса защитиха публично свои разработки. Наградният фонд от 4 000 лева е осигурен от МОН.

Цветослава Илиева, учител в ДГ „Щастливо детство“ в Плевен, получи първа награда с представянето на своя опит във формирането на ценности чрез изграждане на емоционална интелигентност от най-ранна детска възраст у малките („По пътечката на емоциите – малките стъпки, формиращи големите ценности“).

Първа награда в категорията за извънкласни и извънучилищни дейности бе връчена на Петя Кочкова, директор на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в Ботевград.

В същия панел за петгодишна работа, вдъхновяваща учениците за творчество, самостоятелност и работа в екип, включване в различни инициативи, обучение на деца от уязвими групи във финансова грамотност и подкрепа за деца с увреждания в дневен център във Враца, получи и екип от врачанското училище СУ „Козма Тричков“. Зам.-директорът Надежда Витанова и старши учителите Лала Банева и Петя Александрова представиха „Успешна приобщаваща практика за превенция на агресията в класната стая“.

С иновативен урок „Щафетната география в часа по физическо възпитание и спорт и география и икономика“ първа награда за извънкласни дейности с ученици взе и екип от 139. ОУ „Захарий Круша“ в София (зам.-директор Ирена Николова със старши учителите Владимир Димитров и Даниела Радивоева). Атрактивна презентация разказа как децата спортувайки до различна база отговарят на въпроси, свързани с география и икономика.

Първата награда в категорията „Искам думата“ спечели с есето си Павлинка Марева, ръководител на клуб „Български език и творчество“ в ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“ в Шумен.

Източник: МОН