Институции Ученици Училища Учители

МОН: Заплащането на учителите по програма „Отново заедно“ ще бъде по досегашния ред

Министерството на образованието и науката ще препоръча няколко типови критерия, които да помогнат на училищата при подбора на учениците за летните пътувания, финансирани от държавния бюджет. Това могат да бъдат например продължителност на обучението от дистанция, представяне на ученика в учебния процес, социален и/или здравен статус. Тези индикативни групи критерии ще бъдат включени в Националната програма „Отново заедно“ по предложение на социалните партньори.

Социалните партньори са поискали също да бъде регламентирано допълнително възнаграждение за ръководителите на ученическите групи в рамките на „Отново заедно“.

„Високо ценим труда на педагозите и отчитаме тяхното натоварване по време на тези пътувания. Заплащането в такива случаи обаче е системен, недобре регламентиран проблем, който стои от години и не може да бъде решен в рамките на конкретната национална програма“, обясни министърът на образованието и науката Николай Денков. Ето защо в това отношение „Отново заедно“ ще се реализира по досегашния ред.

Министърът е предложил да се работи паралелно по евентуалната промяна в регламента за възнагражденията при ученически пътувания и по реализацията на новата национална програма, без двата въпроса да се поставят в зависимост един от друг.

Според социалните партньори заплащането на ръководителите на групи трябва да се уточни в договорите между директорите на училища и туроператорите, които ще организират пътуванията. „МОН не може да се меси във взаимоотношенията между тези два самостоятелни правни субекта“, каза министър Денков.

Източник: МОН