Институции Ученици Училища Учители

МОН: Успешни матури на 12-и клас, въпреки дистанционното обучение

Дванадесетокласниците се справиха успешно с държавните зрелостни изпити, въпреки дългите периоди на дистанционно обучение през последните две години, показват резултатите от матурите през майската сесия на 2021 г. Достъпът до тях вече е отворен, съобщава МОН. Пълни отличници от двата задължителни изпити са 39 зрелостници.

Гимназията с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ в София води класацията на училищата с най-добри резултати на изпита по български език и литература. Следват ги 91-а немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов“ в София и Първа езикова гимназия във Варна.

Средният резултат от държавния зрелостен изпит по български език и литература е 52,44 точки, което отговаря на оценка добър (4,14).  Разликата с 2020 г. е по-малко от една точка в полза на миналата година. Тазгодишният резултат обаче е с близо две точки по-висок в сравнение с 2019 г., в която обучението беше изцяло присъствено.

Слабите оценки по български език и литература са по-малко, отколкото през предходните две години, но броят им продължава да бъде твърде висок – 3331. По-малко в сравнение с предходната година са и отличниците по този предмет – 5732, което е спад спрямо 2020 г. (6283).

В първата петица по региони традиционно са София град, Смолян, Варна, Пловдив и Габрово. Положителна тенденция отбелязват Варна, Шумен, Кърджали, Търговище и Силистра.

Матурите през тази година включваха същия обем учебен материал със същата степен на сложност както през 2019 и 2020 г. Съизмерими с предходните години са и резултатите от изпитите по останалите учебни предмети.

Традиционно най-голям брой точки има на зрелостните изпити по чужди езици, а най-малък – по предметите, предпочитани от най-много зрелостници – биология и здравно образование, география и икономика и философски цикъл. Въпреки това през последната сесия средният резултат от изпита по философски цикъл е най-високият, откакто се провеждат матури – средно 55,3 точки.

Наблюдава се плавна тенденция към повишаване на броя точки по география и икономика. Високи и стабилни резултати има по химия и опазване на околната среда, което може да се обясни с високата мотивация и малкия брой на зрелостниците, положили изпит този предмет.

Многогодишните усилия на учителите по български и литература и фокусът върху умението да се формулира теза дават резултат. Покачва се процентът на зрелостниците с максимален брой точки на задачата за формулиране на собствена теза по конкретна тема. Тази година те са 45,06% при 38,77% през миналата и 32,44 % през 2019 г.

Дванадесетокласниците все още трудно извличат информация от непознат текст. Всеки пети не се е справил с тази задача.

Подробни данни с резултатите и статистика

Източник: МОН