Мнения

В 7 кл. ще се изучава българска история и български автори

В VII клас ще се изучават български автори и история на България в периода от Българското възраждане до началото на XXI век. Ще бъде включен и раздел за тоталитарната държава и комунистическия режим. По литература ще се изучават произведенията, които в момента се учат в VII клас, плюс още две стихотворения – „Стани, стани, юнак балкански“ и „Вятър ечи, Балкан стене“. В VII клас се обособяват предметите „Биология“, „Химия“ и „Физика“, които до VI клас са обединени в „Човекът и природата“.

Проектът за програма за IX клас по „Литература“ предвижда да се изучават предимно произведения от световната класика от Просвещението до Модернизма, но са обхванати и български автори от тези периоди. Включените български текстове в програмата за девети клас са „История Славянобългарска“, „Изворът на Белоногата“ на П.Р.Славейков и стихотворенията на Христо Ботев „Майце си“, „Моята молитва“. „Хаджи Димитър“, „Обесването на Васил Левски“ и „Странник“. Досега тези произведения се изучаваха в десети клас. Диян Стаматов обърна внимание, че по „Информационни технологии“ в този клас децата ще се запознаят с електронната търговия, рисковете и предимствата й и защитата на информацията.

В учебните програми е предвидено учениците да добиват полезни умения като писане на CV и делово писмо, подготвяне на публично изказване, разчитане на данни, графики и таблици, познаване на основните права и задължения на българските граждани според Конституцията (по история в седми клас), изработване на родословно дърво или търсене на полезна и достоверна информация в интернет. Всички програми изискват учениците да правят проекти, за които да употребяват модерни информационни технологии.

На въпрос кога се учи „Под Игото“ на Иван Вазов, зам.-министър Стаматов посочи, че романът е записан в програмата по български език и литература за шести клас и в момента издателствата подготвят проекти на учебници по тази програма. Предвижда се „Под игото“ да се изучава и в десети клас. Няма важно българско произведение, което не е намерило своето място в учебните програми, каза още той.

Проектите на програмите са качени на сайта на МОН.

Източник: МОН