Учители

Бил Гейтс и книгите, които са го впечатлили през 2015 г.

Мрежата на учителите новатори teacher.bg а втора поредна година ви предлага да почерпите опит от най-големите. Като изречем името на Бил Гейтс представите ни са за интелект, иновативност и креативност в особено големи размери. Най-богатият човек в света е и един от най-големите образователни лидери в последните няколко години.

В блога си Gatesnotes.com създателят и бивш CEO на световния софтуерен гигант Microsoft споделя впечатленията си книгите, които е прочел през 2015 г. и ги подрежда в своеобразна класация.

„Поглеждайки списъка забелязах, че съм се насочил към интересен модел – осъзнаване и разбиране на това „как работят нещата“. Някои книги обясняват физическия свят, други предлагат дълбочина на размишленията за нашите чувства и възприятия. Не съм търсил умишлено насоката“, обяснява Гейтс.

The Road to Character (Дейвид Брукс)
Дейвид е колумнист в The New York Times и разглежда контрастите, които мотивират всички нас. Интересен е погледът му върху добродетелите на които акцентира американското общество. На преден план излиза „култивирането“ на тези, които водят до успеха, за сметка на онези, които създават вътрешното удовлетворение. Книга, която те кара да мислиш.

Thing Explainer: Complicated Stuff in Simple Words (Рандъл Мънроу)
Сложните неща, описани с прости думи. Различни теми, описани по достъпен начин. Концепцията е брилянтна, защото едно нещо е толкова по-добро и по-ценно, колкото по-лесно се обясни на хората. В книгата има полезни текстове и чертежи на неща от обикновена съдомиялна до ядрена централа. Плюс много шеги и безценен хумор.

Being Nixon: A Man Divided (Евън Томас)
Балансиран подход към личността на президента Ричърд Никсън, който обикновено се приема далеч по-крайно в американското общество. Не бих нарекъл книгата „симпатичен портрет“. Тя показва пътя му от люлката до гроба и с необходимата острота разкрива сложната натура на един едновременно брилянтен и изпълнен с недостатъци човек.

Sustainable Materials With Both Eyes Open (Колектив от автори)
Какво ще ни струва да намалим въглеродните емисии, които се получават при използването на различни неща в ежедневието? Съвсем малко, поред екипа на Университета в Кеймбридж, написал тази книга. Без особени жертви от страна на всички, намаляването може да стигне до 50% при ползването на най-употребяваните продукти от алуминий и стомана. Безспорно суха тема, която е освежена прекрасно с много цветни илюстрации и находчиви аналогии, без да се изгуби академичния стил и необходимата строгост на темата.
Книгата може да се изтегли безплатно от ТУК

Eradication: Ridding the World of Diseases Forever? (Нанси Степан)
Историята на автора за усилията в тази насока. Полезно четиво за това как се учим от нашите неуспехи. Стилът не е за всеки и особено ако не е специалист ще му е трудно да навлезе дълбоко в ценните аргументи на автора. Усилието обаче си струва. В книгата се разказва за това как уроците на миналото могат да ни напътстват в усилията за спасяване на човешки животи.

Mindset: The New Psychology of Success (Карол Дуик)
Тази книга привлече вниманието ми преди няколко години във връзка с образователните ангажименти на фондацията. Дуик ни обяснява как вярата в нашите възможности оказват огромно влияние върху това как се учим и какви пътища поемаме през живота си. Стойността на тази книга се простира много по-далеч от света на образованието. Това е необходимо четиво за бизнесмени, които искат да създават успешни служители и на родителите, които искат децата им да не се страхуват от житейските предизвикателства.

Още по темата