Ученици

Заявления за ДЗИ за зрелостници се подават до 18 март

До 18 март 2016 г. учениците от 12-и клас, които желаят да се явят на държавни зрелостни изпити (ДЗИ), трябва да подадат заявления до директорите на училищата, в които се обучават.

В заявленията си младежите посочват, че освен на задължителния изпит по български език и литература, ще се явят по определен предмет на втори задължителен изпит, както дали ще държат трети изпит, който е по желание.

Зрелостниците могат да избират за втори задължителен изпит, както и за ДЗИ по желание,  между предметите математика, физика, химия, география, история, биология,  философски цикъл и чужд език.

До 17 май учениците ще получат служебна бележка за допускане до ДЗИ и ще бъдат обявени списъците с разпределението на зрелостниците по училища, сгради и зали.

Задължителният зрелостен изпит по български език и литература тази година ще се проведе на 18 май. Вторият задължителен изпит ще е на 20 май. ДЗИ по желание ще са от 26 май до 1 юни. Броят на дванадесетокласниците е 53 298.

На 18 и на 20 май ще се проведе и националното външно оценяване по български език и литература и математика за VII клас. Випускът тази година е 60 175 деца.