Мнения Ученици

Проф. Вили Лилков: Проблемът с комунизма в учебниците не беше решен адекватно

На техническо ниво този проблем с комунизма не беше решен адекватно.

Има непълноти и несериозно поднесени факти. Това заяви в предаването Плюс-минус по Нова телевизия проф. Вили Лилков, който е един от инициаторите за подписването на петиция срещу начина, по който е представен комунизмът в учебниците по история.

,,На първо място не може в учебниците по история да не бъдат споменати трите фалита на държавата по време на комунизма – през 60-а, 78-а и третият фалит от края на 80-те. Това е по въпроса с икономическата част. А пък Жан Виденов е представен като реформатор, а Тодор Живков като човек, който се е грижел за народа. Не може да се премълчи и геноцидът в първите 40 дни след 9-и септември. По никакъв начин в тези учебници не се говори за разбиването на Българската православна църква, не се говори, че в България е бил направен опит да бъде присъединена към СССР и да стане нейна 16-а република“, разкри проф. Лилков.

,,Ако това се бе случило в края на 90-те години, бих приел, че е станало от незнание, но сега смятам, че е напълно умишлено. Вече всичко се знае. Освен това само в два от учебниците се споменава съвсем накратко каква е била ролята на Държавна сигурност“, допълни в заключение той.

Източник: novini.bg