Ученици Учители

Нови правила за матурите по български език

Между две различни теми ще избират зрелостниците тази година на матурата по български език и литература в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение, съобщи МОН. Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст.

За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

До 17 май т.г. се  издават служебни бележки за допускане до матурите, в които се посочват сградите и залите за полагане на съответните изпити.

Първата задължителна матура е по български език и литература и ще започне в 8,30 ч на 18 май т.г. Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност, служебната бележка. Пише се само с черен химикал. 46 661 души са заявили желание за участие в този изпит.

Вторият задължителен изпит ще се проведе на 20 май т.г. също от 8,30 ч. Очаква се на него да се явят  45 224 зрелостници.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

По традиция за втора матура най-желан е английският език, следван от биология и здравно образование и география и икономика. За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част.

От 26 май до 1 юни т.г. са допълнителните матури по желание. Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита – сутрин и следобед. На допълнителни матури са пожелали да се явят общо 3238 зрелостници.

В 824 училища ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 училища – за професия. Ангажирани  са 26 156 квестори.

Източник: МОН