Институции Ученици Училища Учители

Нарушения в провеждането на матурите по български език за 4 клас в цялата страна

Директори на училища и квестори в цялата страна ще носят дисциплинарна отговорност за подменени диктовки на националното външно оценяване по български език и литература за IV клас. В шест училища в страната на учениците не е пуснат изпратеният от Министерството на образованието и науката (МОН) аудиофайл, а са диктувани съвсем други текстове.

След проверка на всички 57 307 писмени работи на четвъртокласниците са били открити около 90 теста, които съдържат диктовки с текст, различен от този в изпитния аудиофайл, съобщи МОН. Петима квестори от ОУ „Стоян Михайловски“ във Варна са с предупреждение за уволнение. Причината е, че в две от изпитните зали децата са писали отново пробната диктовка, която е била проведена през февруари т.г.

За неосъществен контрол и допуснати нарушения със „забележка“ е наказан директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Старо Оряхово, община Долни чифлик в област Варна. С дисциплинарни наказания са и четирима членове на училищната изпитна комисия. В това училище са имали проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката. Без да сигнализират в министерството, те са ползвали изпратен им от друго училище аудиофайл със съвсем друг текст.

В столичното 159-о ОУ „Васил Левски“ изпитът в една от залите е проведен с аудиодиктовка на издателство, а не с текста от МОН. Квесторът в залата е с дисциплинарно наказание „забележка“. На директора на училището е наложена финансова санкция.

Диктовката е подменена също в основните училища „Атанас Манчев“ в Айтос и в с. Богданица, област Пловдив, както и в СУ „Алеко Константинов“ в Луковит. Там предстоят проверки.

В хода на оценяването на писмените работи са установени също диктовки с почерк, различен от този при отговорите на другите въпроси от теста. В други случаи диктовката не е пусната от изпратения аудиофайл. Вместо това тя е раздадена на четвъртокласниците на хартиен носител и те са я преписали заедно със знаците за пауза при четене.

Много добър (5) за четвъртокласниците на НВО

Източник: МОН