Институции Ученици Училища Учители

МОН предлага 9 млн.лв на училища за ремонт за спортни салони и площадки

 С писмо до регионалните управления на образованието (РУО) Министерството на образованието и науката (МОН) кани директорите да кандидатстват по програма за изграждане на нови и ремонт на съществуващи физкултурни салони и спортни площадки. Четири милиона лева от постъпленията от хазарт ще бъдат разпределени между държавни и общински училища за изграждане на нови и ремонт на съществуващи физкултурни салони и спортни площадки. Средствата, заложени в съвместната Годишна програма на министрите на образованието и науката и на младежта и спорта, се отпускат за 2021 г.

Държавните училища, финансирани от МОН, могат да кандидатстват до 9 ноември т.г. в съответното РУО. РУО ще подреждат постъпилите проектни предложения по критерия „брой ученици в редовна форма на обучение за съответната година“. До 15 ноември т.г. общините и държавните училища, които се финансират от министерствата на културата и на младежта и спорта, могат да кандидатстват директно в МОН.

Програмата ще финансира дейности в три различни модула. Може да се кандидатства за ремонт на съществуващ физкултурен салон. В зависимост от това дали се предвижда цялостна или само вътрешна реконструкция, допустими дейности могат да бъдат мерки за енергийна ефективност, ремонт на покриви, съблекални и/или санитарни възли, подмяна на спортна настилка, на отопление, вентилация и климатизация, на водопроводна и/или електроинсталация, боядисване. Програмата ще финансира също проектиране и строителство на нови физкултурни салони, както и изграждането и ремонта на открити спортни площадки в училищата.

Немалка част от училищата в страната не могат да задоволят потребностите за провеждане на учебните часове по физическо възпитание и спорт. Целта на програмата е да се подобри спортната култура и физическото възпитание на учениците чрез мерки за модернизиране на спортната база в училищата. Идеята е да се създадат пълноценни условия за спорт на децата не само в часовете по физическо възпитание, но и извън учебната програма.

Програмата, условията и документите за кандидатстване можете да видите ТУК.

 

Източник: МОН