Ученици

Двойно повече са тези с по две двойки отколкото учениците с две шестици на матурите

Тази година има два пъти повече зрелостници с по две отлични оценки, отколкото зрелостници с по две слаби оценки. 4637 зрелостници имат по две шестици, а 2325 – по две двойки, съобщи министърът на образованието и науката Меглена Кунева на пресконференция за резултатите от държавните зрелостни изпити, проведени през май 2016 г.

Учениците, изкарали по 100 точки на един от двата изпита, са два пъти повече от зрелостниците, изкарали 0 точки, или 131 са с по 100 точки и 59 са с нула точки, съобщи още министърът.

Шестиците по български език и литература са 5602, а по втория изпит по предмет по избор – 9716. Двойките по български език и литература са 4189, по втората задължителна матура – 6460.

Двойките по български език и литература обаче са 4189 и това е най-големият процент двойки по предмета от началото на провеждането на матурите – 8.73%.
Министър Кунева коментира, че това е тревожна тенденция и целта на МОН е тя да бъде преодоляна. Вярвам, че новите учебни планове по БЕЛ ще постигнат именно това, да не се препуска по материала и да се учат наизуст фрази и литературни клишета, а да се осмислят художествените произведения, да се правят сравнения. Новите учебни програми дават възможност за повече практически упражнения, повече писане на текстове, посочи Кунева.