Мнения

Образованието като исторически феномен в емиграцията ни

Първият българин, който е бил избран за общински съветник в САЩ е Димитър Н. Поповски, известен още като Джим Поповски. Това се случва в 30-те години на миналия век. Поповски се слави с висок интелект, добри ораторски способности и на български, и на английски език, както и с либерални убеждения. Той се ползва с уважението на всички, които го познават.

За първи път в историята на родната ни емиграция в Северна Америка, по време на общински избори в Медисън, щата Илионис, е избран с голяма мнозинство и сънародника ни. Той е син на Наум Г. Поповски. Димитър бил роден в село Дъмбени, Костурско, Македония. Пристига в Америка още като малко момче, през далечната 1906 г.

Димитър/Джим завършва основно училище в родното си село, но след като пристига в Америка, завършва и американско училище. Информацията е поместена в емигрантския български вестник „Народен глас”.

Изключителна рядкост са българите, които успяват да се образоват добре, особено в ранния период на емиграцията ни.

Постепенно обаче нашенците понатрупват капитал и развиват свой собствен бизнес. Така се появяват първите кафенета, магазинчета, ресторанти, където се събират предимно българи, което е обяснимо. Тези хора постепенно се замогват и отделят средства и за образованието на своите деца. Образованието е важно, защото само така децата могат да постигнат нещо повече от родителите си, да работят здраво, но да имат шанса по-бързо и по-безпроблемно да достигнат до резултати, които да ги задоволяват.

Образованието е важно, защото то позволява именно издигането и в обществото. Джим Поповски постига това да стане общински съветник в Америка, при това за първи път от нашата емигрантска общност, именно защото е образован. Има дар-слово, бива го в обществените дела и има желание да работи и в полза на своите сънародници в администрацията.

Образованието дава възможност на много българи в емиграцията ни в САЩ да станат зъболекари, лекари и ветеринари, адвокати, инженери. Някои от тях дори стават преподаватели. Това обаче се постига много бавно и постепенно, докато самата емигрантска общност осъзнае, че децата трябва да се образоват и че те не са родени или доведени в САЩ само, за да станат черноработници като своите родители.

Образованието е и повод нашенците да се похвалят с постиженията си. Вестник „Народен глас”, който е един от най-популярните и най-дълго съществували български вестници в Америка от онези години, е изпълнен с рекламни съобщения за младежи и девойки, които са се дипломирали в гимназия, или в някакво техническо училище, или дори и университет.

Това е повод за гордост, това е повод да се похвалят и родителите и самите млади хора, защото така те се представят и пред общността, към която принадлежат, но така стартират и кариерата си на добри професионалисти в областта, в която са се обучавали.