Училища

Oтпускат 2 млн. лв по програма “Роден език и култура зад граница“

В „Гранд хотел България“ се проведе кръгла маса, на която бяха коментирани проблемите на образователната политика на българските училища извън пределите на страната.

Участие в събитието взеха министърът на образованието Сергей Игнатов, заместникът му по въпросите на средното образование Милена Дамянова, зам.-председателят на 41-о Народно събрание Георги Пирински, народните представители Ирена Соколова, Меглена Плугчиева, Снежана Дукова, Росен Иванов – председател на Държавната агенция за българите в чужбина, Боян Кулов – председател на Асоциацията на българските училища в чужбина, както и директори и преподаватели в училища извън България.

В приветственото си обръщение министър Игнатов поздрави участниците и благодари на всички сънародници, които полагат усилия, за да могат децата на българите зад граница да изучават родния си език, историята на страната си и нейните природни и географски особености.

„Щастлив съм да съобщя, че в годинa на криза, че Министерството на образованието, младежта и науката намери начин да отдели допълнителни 2 милиона лева за националната програма „Роден език и култура зад граница“, каза още Игнатов.

Заместничката му Милена Дамянова благодари на учителите, които с отдадеността си в учебния процес взимат дейно участие в запазване на националното самосъзнание на учащите и на техните семейства.

„Българското училище зад граница не е просто образователен център, но и средище, което обединява българските общности“, заяви Дамянова.

Документи


Още по темата


снимка: minedu.government.bg