Учители

Синдикат “Образование“ шокиран от бездействието на институциите след побоите над учители

Синдикат „Образование“ е шокиран от бездействието на институциите при зачестилите и недопустими действия на агресия и побои над учители в българското училище. Това се казва в писмо на организацията до медиите, в което се казва още:

„Затвърждава се неприятното усещане в обществото, респ. у родителите и учениците, че живеем в държава, в която грубо се погазват и не се спазват законите, а учителите може да бъдат вербално и физически унижавани. Това се казва в отворено писмо до медиите от синдиката. За пореден път ставаме свидетели на побой над учителка с нанесени физически наранявания при изпълнение на задълженията ѝ. За съжаление, отново МВР и прокуратурата неглижират проявената агресия и сриване на авторитета на български учител. Това кара да звучат не само предупредително, но по-скоро прорицателно думите на пребитата учителка от Севлиево: „Нация, която бие учители, е обречена!“, бесни са от Синдикат „Образование“.

„Ние се присъединяваме към казаното от колегата Емилия Калоянова и заявяваме категорично, алармирайки институциите и Парламента, че държава, която е забравила учителите и добрите образователни традиции, е държава без бъдеще! В новия и доста дебел като обем образователен закон на г-жа Милена Дамянова не откриваме механизъм за защита на учителите от реваншизма на родители. Напротив – увеличава се влиянието на родителите върху директори и учители чрез бъдещите обществени съвети, без да им е вменен и намек за отговорност, възмутени са от синдиката. Родителите нямат отговорността да търсят и обезпечават допълнително финансиране на учебните звена, да инициират обществени кампании за подобряване на образователните политики, но имат свободата да контролират и да се намесват в управлението на образователния процес, без да имат компетенции за това, изтъкват те. Синдикат „Образование“ е неудовлетворен от това, че след доста драстични случаи на брутално отношение към учители в България, отговорните министерства не направиха нищо по превенция, най-малкото във връзка с пропускателния режим в учебните звена.

„Синдикат „Образование“ продължава да настоява българските учебни заведения да имат затворен режим и външни лица, в това число и родители, да не се допускат свободно и безконтролно, допълват синдикалистите. Недопустимо е, според тях, използването, в разрез с всички нормативни документи и Правилници на училищата, на мобилни телефони по време на учебни занятия. Мобилните устройства трябва да бъдат оставяни на съхранение на подходящо място на отговорно пазене в училище, а комуникацията между родителите и учениците по време на учебния процес да става посредством директора и класния ръководител. Налага се необходимостта от работа с родителската общественост за съгласуване, превенция и единодействие за осигуряване на спокойна и сигурна среда за обучение и възпитание на нашите деца“, завършват писмото си от синдиката.