Институции

Синдикатът на учителите иска още един мандат за Фандъкова

Съюзът на българските учители влезе в кметската битка за София като обяви пълната си подкрепа за следващ мандат на Йорданка Фандъкова.

Шефът на синдиката Янка Такева похвалия сегашния градончаланик, че се е справила с всички поети ангажименти към сдружението. Фандъкова, която преди да влезе в политиката, беше учителка и директор на столичното училище „Владислав Граматик“, все още не е обявила дали ще се кандидатира отново наесен.

„Ние безусловно подкрепяме Йорданка Фандъкова за още един мандат като кмет на София. Поетите от нея ангажименти преди 4 години са изпълнени“, заяви Такева пред журналисти. В КНСБ столичният кмет присъства на съвместното обсъждане с председателя на синдикатите Пламен Димитров и шефове на федерациите към него на отчитането на подписаното през 2015 година споразумение.

„Ние отчитаме, че подписаният трудов колективен договор заедно с поети извън него ангажименти бяха изпълнени. А това са договорки за дофинансиране на 12 училища с маломерни паралелки и 23 детски градини в кварталите около София. Столична община изпълни с 97 процента приема в детските градини за 5 и 6 годишните.

Голям проблем се оказаха 3-годишните, които са приети на 74 процента. През цялото това време се строят и се разширяват детски градини. Смятаме че до средата на следващия мандат ще отговорим на всички потребности за детските градини в София“, аргументира се Янка Такева. Тя обясни, че през изминалите 4 години се е реализирало кадровото обезпечение и Столична община е поела финансирането за обучение на 80 кандидати за детски учители във висшите училища и са създадени специализирани паралелки в средните училища за помощ- възпитатели.

Ние ще подкрепим всички кандидат-кметове и кметове в страната, които имат отношение към образованието, каза още Такева. И обяви, че постигнатото в образованието в Столична община е модел, който може да се използва в цялата страна.

Източник: trafficnews.bg