Институции Ученици Училища Учители

МОН предлага двойно увеличение на допълнителното обучение в неучебно време в детските градини

Министерство на образованието предлага до 40 астрономически часа  да трае допълнителното обучение в неучебно време за децата в предучилищна възраст. Конкретната продължителност ще се съобразява с потребностите на отделното дете по преценка на учителите в детската градина. Според предложение за  промяна на Наредбата за приобщаващото образование, двойното увеличение се налага основно заради пропуски по време на обучението в електронна среда.

Допълнителното обучение трябва да се провежда индивидуално или в групи от максимум 10 деца и да бъде доколкото е възможно присъствено при спазване на предписаните противоепидемични мерки, без да се допуска струпване на деца и учители. Целта е да се осигури възможност на децата да усвоят и да усъвършенстват уменията си за общуване на български език. По този начин ще се предотврати възникването на затруднения, които често са причина за отпадане от образователната система на децата, за които българският език не е майчин.

Промяната ще даде възможност на учителите да планират продължителността на тази дейност в съответствие с потребностите на отделното дете от допълнително обучение по български език през неучебното време.

Предложената промяна можете да видите ТУК.

 

Източник: МОН