Ученици

МОН откри класна стая в министерството

По инициатива на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в институцията се организира „Класна стая в МОН“. Второкласници от 7.СУ „Свети Седмочисленици“ – едно от първите иновативни училища у нас, бяха гости на министерството и имаха интердисциплинарен урок на тема „Зимни празници от народния календар“.

„Ученето може да се случва на всяко място и това искаме да покажем с тази инициатива. За нас е особено важно не само да се учите добре, но и да бъдете щастливи и все по-любопитни и по-търсещи“, каза проф. Цоков. По думите му всеки месец МОН ще бъде домакин на различно училище, което ще провежда един ден занятия в институцията. „Искам да заздравим връзката между хората, които работят в министерството и тези, към които са насочени всичките ни усилия – децата“, обясни той.

Идеята за отваряне и на държавната институция за провеждане на учебни часове, която способства за повишаване на социалните умения на учениците, е продължение на подкрепата от МОН за образователни дейности извън класната стая чрез националните програми „България – образователни маршрути“, „Иновации в действие“ и др. Сред местата, където се провеждат уроците, са музеи, галерии, обществени библиотеки, обсерватории, планетариуми и научни институти. МОН е първото министерство в тази инициатива.

7.СУ „Свети Седмочисленици“ е едно от първите иновативни училища у нас, като днес те вече са 548 и са разположени в цялата страна. Нововъведенията в тях са свързани с концепцията за промяна на модела на учене – практическо обучение, даване на възможност за повече участие и съзидание на децата, учене чрез преживяване извън традиционната класна стая и др.

Източник: МОН