Институции Ученици Училища

МОН обмисля три варианта за началото на учебната година 2020/2021

Министерство на образованието и науката обмисля три сценария за начало на новата учебна година. Решението ще бъде взето малко преди 15 септември в зависимост от епидемичната обстановка у нас и броя на заразените, съобщи телевизия NOVA.

Най-добрият вариант е учебната година да започне присъствено, с всички ученици и учители. Обмисля се учебната година да започне частично присъствено, а учениците да се редуват на смени, според випуска си.

Вторият вариант е първият срок да стартира изцяло онлайн. Обмисля се и хибриден вариант – при него часовете ще се редуват – част от тях ще са дистанционно, а други – присъствено.

Новите промени в Закона за предучилищното и училищно образование дават възможност учебната година да започне изцяло дистанционно. „Безспорно няма да е точно този сценарий – изцяло затваряне на всички училища. Най-малко следим и опита на детските градини – вие виждате, че се затваря за няколко дни за пълна дезинфекция и след това продължава”, заяви зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

МОН обмисля и изцяло нов метод – на смесено обучение – част от учебния материал да се взима вкъщи, а другият – в училище.

Източник: NOVA