Институции Ученици Училища Учители

МОН: Атестирането на учителите ще стане електронно

Атестирането на учителите да стане електронно, предвижда промяна в Наредба № 15 от 2019 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. Досега всеки учител трябваше да доказва с документи практическото приложение на усвоените знания и придобитите умения и да представя материали за постижения и от участие в професионални форуми. Ако промяната бъде приета, преподавателите ще включват в професионалното си портфолио единствено опис на документи за образование, квалификация и професионален стаж, които се съхраняват в училище, без да прилагат копия. Ще могат също да посочват с линкове свои материали, които съществуват в електронен формат. По този начин ще доказват и участие в професионални форуми.

От следващата учебна година за ученически пътувания ще могат да се използват не повече от пет учебни дни. Екскурзиите и зелените училища могат да бъдат и по-продължителни, но допълнителните дни трябва да са по време на ваканции, официални празници, съботи или недели. Правилото ще важи за всички класове. Промяна в Наредба № 10 от 2016 г. за организация на дейностите в училищното образование предвижда от учебната 2021/2022 година са задължителните пет учебни дни за проектни и творчески дейности за учениците от I до III клас. Те могат да са последователни в рамките на една учебна седмица или да се използват на части. Петте дни ще са част от 32-те учебни седмици в началното образование. По този начин ще се даде възможност не само на децата, но и на техните учители за творчество и междупредметни връзки в рамките на учебните часове, а не само в извънучилищните дейности.

Максималният брой точки при всички тестове от националното външно оценяване в края на IV, VII, X клас става 100, както е при държавните зрелостни изпити. Досега скалите за оценка бяха различни, което затрудняваше родители и ученици. Изпитите за определяне на годишна оценка по учебен предмет или модул ще се полагат присъствено в училище.

За вбъдеще за кандидатстването в VIII клас няма да е необходима хартиена служебна бележка за резултатите от националното външно оценяване, от олимпиади или състезания. Тези документи ще се вкарват служебно в електронната платформа. Директорите ще имат право да променят утвърденото разписание на часовете, стига да не нарушават общия им брой за съответната седмица.

Източник: МОН