Институции

Министър Цоков: СТЕМ центровете ще променят начина на преподаване

„До няколко години във всяко българско училище ще има СТЕМ кабинети. Тези центрове ще бъдат и контактната точка между образование, бизнес и общество. В тях ще се формират уменията и знанията на бъдещите добри и успешни хора“, подчерта министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на Powers Summit – платформа за диалог между изпълнителна и законодателна власт, индустрия, бизнес, наука и граждански сектор.

“СТЕМ центровете ще променят и начина на преподаване”, обясни още проф. Цоков. Той акцентира, че това е най-важната визия, която трябва да се създаде за следващите години – как да променим учебните програми, така че и те да са ориентирани към формирането на компетенции и умения.

“Трябва да насърчим университетите да са по-активни в партньорството с училища при разкриването на съвместни паралелки с практическа насоченост, от които пазарът на труда има нужда”, каза още Галин Цоков. По думите му, за да се отговори на глобалните процеси и промяната на пазара на труда, трябва от днес да се положат основите за промяна на образованието. “Децата да не наизуствяват знания, а да формират умения за бъдещето”, обясни той.

С дигиталните решения се увеличава и отговорността на системата да развива социалните умения на учениците, стана ясно още от изказването му. “За тази трансформация подготвяме образованието ни и в нейния фокус е подкрепата към учителите и поставянето на децата в центъра на процеса”, подчерта проф Цоков. Според него образованието е не само национален приоритет, но и национална задача, върху която трябва да обединят усилия правителство, парламент, работодатели и цялото общество.

Източник: МОН