Институции

Министър Цоков: Да отдадем почит и на днешните будители, от които зависят тържеството на знанието и духовността

Честит Ден на народните будители!

Поклон към всички будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност!

България е вероятно единствената държава в света, която чества подобен празник – в който се почитат заслужилите българи: просветители, книжовници и революционери. Традицията започва преди 101 години, когато министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски внася предложение и Министерският съвет приема 1-ви ноември да бъде обявен за официален празник – Ден на народните будители. В мотивите за своето предложение Министерството пише, че това е : ”Празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България”. През следващите десетилетия първи ноември се превръща във всенароден празник, почитащ делото на българските книжовници, революционери и учители водещи българите в стремежа им към образование и свобода.

Народните будители от периода на Възраждането и Освобождението са играли ключова роля в борбата за свобода, независимост, образователно и културно възраждане на българския народ. Затова този празник е време за възпоменание и благодарност към тях и техните дела в полза на България.

Но в този ден е важно да отдадем почит и на днешните будители – учители, университетски преподаватели, научни изследователи, хора на изкуството и откриватели на таланти, защото те са онези водачи, от които зависят тържеството на знанието и духовността, както напредъкът ни като общество и държава!

Важно е да чуваме и техния призив за промяна и развитие – във времето на високите технологии е нужно да се променяме във всичко, включително и в работата и отношението към децата, учениците и студентите ни. За да провокираме интереса към знание и наука, са нужни нови методи, креативност и иновативност. И много, много любов!

Честит празник на всички съвременни будители – учители, университетски преподаватели, изследователи, хора на словото и науката! Бъдете здрави и продължавайте да палите пламъка на българската просвета, духовност и култура!

Проф. Галин Цоков

Министър на образованието и науката