Институции Ученици

Медицинските бележки на учениците вече се качват в онлайн досие

Издадените електронни медицински бележки на учениците вече са видими в електронното им пациентско досие. Чрез интеграцията с ГРАО, родителите имат достъп до пациентските досиета на своите деца, които са под 18 години. Документите са част от новия модул „Медицински бележки“, който вече е наличен както на my.his.bg, така и в мобилното приложение еЗдраве. За да виждат модул „Медицински бележки“ в еЗдраве, потребителите трябва да инсталират версия 3.2.0 на безплатното приложение, която е достъпна в App Store и Google Play.

От септември, 2023 г. медицинските бележки, които лекарите издават на учениците са в електронен вариант, като резултат от интеграцията между централните системи в здравеопазването и образованието. В това число влизат не само бележките, които се издават при установено заболяване и служат за извиняване на отсъствията, а и бележките за контакт с инфекциозно болен, прекарано инфекциозно заболяване и удостоверението за клинично здрав пациент. Всички издадени бележки от септември, 2023 г. насам са видими в новия модул.

По данни на „Информационно обслужване“ АД от средата на септември до този момент към Националната здравноинформационна система (НЗИС) са подадени 1.260 млн. електронни извинителни бележки на ученици. Средно на ден лекарите и други медицински лица издават по 20 хил. медицински бележки, като най-много се издават в София, Пловдив и Варна. Най-големият брой генерирани е-бележки е регистриран на 18 декември 2023 г. – 30 754.

Предстои надграждането на модул „Медицински бележки“, като към него ще бъдат добавени медицинските свидетелства за встъпване в брак, придобиване на шофьорска книжка и започване на работа. Всички тези удостоверения също ще бъдат налични в електронните досиета на всеки един пациент.

Източник: МЗ