Институции

Държавата отпуска близо 20 млн. лв. за научни изследвания

Ще гласуваме близо 20 млн. лв. допълнителни средства за научни изследвания. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на брифинг след среща с представители на НИМХ и БАН в Министерски съвет, предаде агенция „Фокус“.

„Следващата сряда по време на заседанието на Министерски съвет ще гласуваме близо 20 млн. лв. допълнителни средства за научни изследвания. 18 млн. лв. от тях ще са за национални научни програми в различни сектори – в областта на медицината, на растениевъдството, на животновъдството, за подобряване качеството на въздуха и др. Те целят да подпомогнат научните изследвания и да ги обвържат с потребностите, които имат различните сектори, насочени са към основните предизвикателства. Целта е всички институти в даден сектор да се обединят и да кандидатстват“, обясни Вълчев.

Министърът уточни, че с около 1,5 млн. лв. ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите и студентите за тази година. „Целта е да насочим повече средства към научните организации и училищата, където има повече научна дейност. И по този начин да задържим повече млади хора в научната работа“, каза още той.

Източник: actualno.com