Училища

Галин Цоков: На едносменен режим са 90% от училищата в България

Над 700 000 ученици ще прекрачат прага на 2 349 училища на 15 септември. В тях ще ги посрещнат над 70 000 учители. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и главния секретар на МВР Живко Коцев. 

„На едносменен режим са 90% от училищата в България. Възможността за преминаване и на останалите е свързана с няколко важни проекта по различни програми, които започват от тази учебна година“, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. По думите му най-важният е свързан с Плана за възстановяване и устойчивост в рамките на който започва строителството на 8 нови училищни сгради.  Наред с това около 116 образователни институции – детски градини и училища, ще бъдат основно ремонтирани или разширени.

Министър Цоков подчерта, че благодарение на приетия бюджет за 2023 г. са заложени две инвестиционни програми с общ бюджет от близо половин милиард лева, насочени именно към строителство и ремонт на сгради на детски градини и училища, както и строителство и ремонт на спортни салони и площадки. В едната от тях – програмата на правителството за строеж на детски ясли и градини, се отделят 240 млн. лева, като целта е да се построят минимум 30 нови детски ясли и детски градини, както и поне 40 училища с условия за обучение на едносменен режим.

Източник: МОН