Институции

Българският център за безопасен интернет в сътрудничество с фондация SafeKiddo

Българският Център за безопасен интернет установи сътрудничество с новоучредената Фондация SafeKiddo, която е базирана в Полша и ще работи в областта на новите технологии и употребата им от деца и родители, както и за подобряването на детската безопасност онлайн.

Фондация SafeKiddo цели да развива дигиталните умения на децата и родителите, както и да спомогне за по-устойчиво детско развитие, отчитащо баланса между живота в интернет и този в реалния свят. Фондацията ще работи съвместно с редица полски и международни експерти и институции с опит в областта на безопасния интернет за деца, сред които е и координаторът на българския Център за безопасен интернет Георги Апостолов.

Фондацията е основана от Марчин Мажец, експерт по компютърна сигурност с над двадесетгодишен опит и баща на две деца. С мисъл за онлайн безопасността на собствените си деца, Марчин създава SafeKiddo – интуитивно приложение за родителски контрол, което вече се ползва от семейства по цял свят. Председател на фондацията е Наталия Миелех, която има над шестгодишен опит в координирането на европейски проекти, сред които е и SIP BENCH – европейската мрежа за рейтинг на програми за родителски контрол, в чийто борд участва и българският Център за безопасен интернет.

Новите технологии създават нови предизвикателства, сред които е повишаването на информираността. „Родителите трябва да осъзнаят, че дигиталните умения и мобилните устройства играят важна роля в социалното и емоционално развитие на техните деца. Нашата мисия е да ги подкрепяме чрез образователни дейности и разпространение на добри практики в сферата на онлайн безопасността“, казва Наталия Миелех, президент на фондацията.

Първият проект е насочен към анализ на медийното отразяване на темата за детската безопасност онлайн. Докладът „Да пораснеш в интернет. Децата в интернет от 2005 до 2015 – безопасност и рискове“ ще отрази ключови аспекти и тенденции, важни за разработването на дейности за превенция, целящи да са повиши онлайн безопасността на децата, както и да се разпространят добри практики сред родителите.

Пълен текст на съобщението до медиите
Повече за фондация SafeKiddo и нейните дейности