Ученици

Близо една трета от учениците определят четенето като загуба на време

Около една трета от децата определят четенето като загуба на време. Това показват данните от проучване на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование.

„С 4% се увеличава делът на децата, които превръщат четенето в хоби, показва още изследването. В същото време 40% от учениците в този клас заявяват, че не могат да дочетат една книга докрай, защото им доскучава още след втората или третата минута. Учениците, които четат за удоволствие, имат по-високи резултати в училище“, посочва пред „Монитор“ Милена Дамянова, председател на парламентарната Комисия по образование и наука.

Данните на PISA показват, че във всички държави през последните години се наблюдава отлив на учениците от четенето и книгата. Например, средно около 37% от децата в държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие изобщо не четат за удоволствие.

За сравнение в България делът на тези ученици е с 10% по-малко – около 28 на сто. Момичетата у нас, които не четат за удоволствие, са значително по-малко от момчетата – съответно 17% и 38%, и резултатите на момичетата са значително по-високи от тези на момчетата.

Източник: dnes.bg