Училища Учители

Учебната година е близо – учители няма

Нужни са приблизително 260 учители, за да започне нормално учебната година в Пловдив и областта.

Предложенията за позициите са обявени в сайта на Регионалното управление по образованието и в Бюрата по труда, предаде „Марица“.

Най-голямото търсене на кадри е в селата. Основните причини са две – неудобството да се пътува и това, че понякога учителите нямат необходимия хорариум, който да им осигури пълното трудово възнаграждение. Ако лекторите искат да си набавят повече средства, то трябва да се ангажират с часовете в няколко учебни заведения.

Сред най-потърпевшите са преподавателите по музика и рисуване. Един стандартен хорариум е от 700 и повече часа. Те обаче получават предложения за по 198 часа. В професионалната гимназия по селско стопанство „Васил Левски” в Първомай търсят учител по история, който да работи на половин щат. По същия начин стои и въпросът с преподавателя по география в ОУ „Христо Ботев” в Ръжево Конаре. За този по физика са предвидени 54 часа.

СУ „Христо Смирненски” в Житница търси 7 специалисти – по география, биология, история, рисуване, английски, технологии и предприемачество и начална педагогика. От екипа на учебното заведение обясниха, че наемат хора с педагогическа правоспособност. При липса на човек с точната специалност, местата се обявяват отново за свободни. Накрая се назначава онзи, който е с най-подходящ профил.

В Раковски децата ще се нуждаят от учители по електроника и енергетика, а в пловдивската „Професионална гимназия по битова техника“ – по компютърни мрежи и по оптически комуникационни системи .

Няколко души са се пенсионирали от екипа на НУМТИ „Добри Петков“. Търсят се хора с обой, цугтромбон, флейта, арфа, тромпет, фагот. Един начален учител и един такъв по география.

Източник: iskra.bg