Училища

Сигурността в училищата е приоритет на МОН

Мерките за сигурност в училищата са приоритет на Министерството на образованието и науката. В края на миналата седмица разпоредих на директорите на държавни училища и на началниците на регионалните инспекторати по образованието да вземат мерки за повишаване на сигурността на учениците и учителите, както и изпратих писмо до Националното сдружение на общините, обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Кунева коментира, че Министерството няма никакво намерение да прехвърля отговорност към общините и останалите служби, макар и сега действащият Закон за народната просвета, и Законът за предучилищното и училищното образование, влизащ в сила от август, да вменяват именно на местните власти отговорността за сигурността.

„Трябва да изградим мрежа от съвместни мерки“, посочи Кунева и допълни, че следващият понеделник ще бъде проведена работна среща за набелязване на допълнителни действия.

Министърът заяви, че с Националната програма „Достъпно и сигурно училище“, ако бъде одобрена от Министерски съвет, ще се финансира закупуването на видеонаблюдения, системи за достъп, повече осветление за 451 държавни училища. Бюджетът на модула „Сигурност“ е в размер на 1.5 млн. лева.