Мнения

Почетоха рождения ден на 120-годишно издание за наука и образование

„България е малка страна, но има  утвърдени имена на научната мисъл и това е най-добрата заявка за желанието ни да бъдем част от световния научен потенциал“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева в поздравлението си по повод 120-годишнината от излизането на първото научнопопулярно списание у нас „Природа“.

„Отговорна е мисията на съвременната научна интелигенция в стремително преобразуващия се свят и именно Българската академия на науките я изпълнява с професионална всеотдайност и чест. Безспорен в това отношение е и приносът на списание „Природа“, което години наред отстоява своята мисия – към народа и неговото ограмотяване, към българската наука и нейното популяризиране, към природата и съхраняването й за бъдещите поколения“, каза още тя.

Тържеството се състоя в големия салон на Българската академия на науките. За делото на първия издател на списанието Георги Христович и за значимостта на изданието, което повече от век е разпространител на научни знания и трибуна на най-изявени наши автори, работещи в областта на природните науки, говориха председателят на БАН академик Стефан Воденичаров, бивш министър на образованието, и главният редактор на „Природа“ академик Евгени Головински.

На тържеството присъстваха членове на БАН, научни работници, автори на списанието, студенти, ученици от столичните училища, в които приоритетно се изучават природни науки, както и ученици от Природо-математическата гимназия в гр. Монтана.

Гост на тържеството бе и правнукът на създателя на Българското книжовно дружество Марин Дринов д-р Владимир Сафронов – Дринов от Воронеж.

Източник: Пресцентър на МОН