Учители

Необикновеният учител на столичното Първо училище

Учителите са най-важният актьор в класната стая по думите на просветния министър Красимир Вълчев.

За учениците от столичното Първо СОУ „Пенчо П. Славейков“ това е г-жа Геновева Маркова, с която провеждат предмети от философски цикъл и заниманията им към клуба по дебати. Абитуриентите Андрея, Николай и Силвия разказаха пред „Монитор“ за техния необикновен учител.

Г-жа Маркова започва да преподава на гимназистите 1 – 2 години след като прекрачват прага на школото. За учениците обаче тя е най-хубавото нещо, което им се е случило. „Въпреки че г-жа Маркова дойде малко по-късно, тя наистина има важна роля в цялото ни пътешествие, ако мога така да го нарека, в Първо училище. Тя винаги ни подкрепяше и ни помагаше, когато имахме нужда“, сподели Андрея, припомняйки си петте години в Първо СОУ.

По думите й тя не би заменила за нищо това време, защото там е научила важните неща за живота. „Учителите тук ни научават дори на неща, които не бихме искали. Всеки от тях се опитва да ни научи да обичаме себе си и да се борим за нещата, които искаме, да сме справедливи“, разказа още Андрея. Това обаче важи най-вече за техния любим учител г-жа Маркова. „У всеки ученик, който е бил в неин час, дори и само за един, остава следа от г-жа Маркова. Когато влизаме в нейната стая, не я усещаме като учител, а като приятел, при когото отиваме да говорим. Тя те предразполага да го направиш“, сподели още момичето, което благодарение на насърчаването от преподавателката прави своя дебют на сцена.

Силвия пък разказа, че й се случва да се обърне към г-жа Маркова за разрешаването на различни проблеми, защото чувства, че може да й каже всичко. „Благодарение на нея съм израснала много, изградила ме е като човек. Когато се чувствам зле, начинът, по който тя казва – добре, този проблем толкова ли е голям, има ли нещо по-добро, те кара да разбереш, че всичко може да се оправи“, разказа тя. За момичето г-жа Маркова не само преподава философия, но и помага да научиш много неща.

Николай също смята, че един учител може да бъде и приятел със своите ученици. „Не е задължително да има някаква граница. Един интелигентен учител може да е приятел на децата, това е доказателство за връзката добър ученик-добър учител“, сподели той. Според него разликите в поколенията с техните педагози могат да бъдат преодолени. „Нашите учители също са от различни поколения. Има такива, които са на 20 години, но и такива на по 60 г. Всеки има свой характер и разбирания, но различните характери могат да си допаднат. Какъвто е случаят с г-жа Маркова“, коментира още Николай.

Той обърна внимание, че откакто любимият му учител е в училището, са подети много инициативи за извънкласни дейности и дебати. Последният пример за това е пресъздаването на дебати от основаването на школото като чат от празничната програма по повод 140-годишния юбилей на Първо СОУ. Тогава тримата възпитаници представиха етюд на тема „Барутът или перото“, дебатирайки кое от тях е допринесло повече за извоюването на нашата свобода.

Източник: monitor.bg