Институции Ученици

Вълчев: Първата матура мина успешно

Първата матура, можем да кажем, че като цяло, мина успешно. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан за организацията на държавните зрелостни изпити в 12-и клас.

Във вторник се състоя първият задължителен държавен зрелостен изпит в 12-и клас по български език и литература, на който се явиха 49 334 ученици. Анулираните писмени работи са 11. Изпитът включваше тест от 41 въпроса, като последният въпрос беше за написването на интерпретативно съчинение или есе върху разказа „Косачи“ на Елин Пелин.

Попитан дали заради въвеждането на модулите се намали преписването на матурите, министър Вълчев каза, че преписването беше основна тема през последните години и е факт, че то създава усещане за несправедливост. Трябва да се предприемат мерки за ограничаването на преписването, но може с най-значим ефект е въвеждането на модулите на матурите, заяви образователният министър. Въвеждането на модулите ограничава възможността за вкарването обратно на информация в изпитните стаи и това, което констатираме, като случаи на преписване е многократно по-малко, отколкото преди въвеждането на модулите, коментира министър Вълчев.

Той каза, че за днешния втори задължителен държавен зрелостен изпит по 13 предмета по избор на учениците ще продължат да се прилагат мерките за сигурност в училищата и в изпитните зали, които ще се осъществяват от квесторите и чрез видеонаблюдението.
Попитан за организацията на матурите, министър Вълчев отговори, че е нямало пропуски. „Дори да има и перфектна организация, за съжаление, понякога малки пропуски могат да хвърлят сянка върху добрата организация“, коментира образователният министър.
„Отиграли сме организацията на процеса на матурите, не би следвало да има изненади. В последните години имаме повече проблем с изпитните материали, но никога не сме застраховани да има отделни пропуски или неточности в изпитните материали. Още повече, че много малко са хората, които имат предварително достъп до тях, които ги гледат, решават задачите и премислят въпросите“, каза министър Вълчев.

Той съобщи, че матурите в 12-и клас ще се проверяват в изпитни центрове, както беше въведено.
Министър Красимир Вълчев коментира темата за държавните зрелостни изпити във Висшето училище по телекомуникации и пощи, където се срещна с ръководството на университета и разгледа изпитни зали и лаборатории за компютърни науки и изкуствен интелект.

Източник: novini.bg