Институции

Нарастват сигналите за онлайн тормоз от руски сайт

Всеки четвърти тийнейджър е ставал обект на онлайн тормоз от връстници, а две трети са ставали свидетели на подобно агресивно поведение онлайн, сочи изследване на компанията на интернет сигурност McAfee.

Но според изследването „Интернет поведение на тийнейджърите“ само 10 % от родителите допускат, че тяхното дете може да е мишена за враждебни онлайн атаки.

Училищният двор днес е заменен от Фейсбук, казват изследователите. Според 92 % от интервюираните тийнейджъри именно там се случват най-често злостните нападки и подигравки. В САЩ като сцена за онлайн тормоз следват Twitter, MySpace и Instant Messager.

Според изследване на българския Център за безопасен интернет у нас на второ място по популярност за онлайн тормоз е Скайп, но набира скорост и руският сайт Ask.fm след неговото интегриране с Фейсбук.

Горещата линия на Центъра Web112.net получава в последно време нарастващ брой сигнали за злонамерени обиди и дори заплахи през сайта Ask.fm, който позволява анонимно да се задават всякакви въпроси на регистрирания потребител. В един от случаите тийнейджърка беше заплашена с убийство от неин връстник през този сайт.

Източник: Център за безопасен интернет