Ученици

Оценка за работа по проекти за всички ученици от новата учебна година

Всички ученици от първи до 12-ти клас ще работят по проекти по всички учебни предмети и това участие ще бъде оценявано. Това ще е изискване от тази учебна година, обяви в интервю за БТА зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Тя уточнява, че подобни практики има и в момента в някои училища. Според нея такъв подход е необходим, тъй като настоящата система за оценяване е доста остаряла. Дамянова уточнява, че проблемите на оценяването ще бъдат решени до голяма степен с приемането на новия закон за предучилищното и училищно образование.

„Този вид оценяване ще мотивира учениците, ще провокира интереса им, а това от своя страна дори ще подобри и дисциплината им. Целим учениците да развият способността да покажат своите силни и слаби страни, да формират реална самооценка и да си поставят цели“, обосновава се Милена Дамянова.

Зам.-министърът говори и за други новости предвидени за новата учебна година. Националното външно оценяване по БЕЛ за четвърти клас преминава почти изцяло към формата на международното изследване „Пърлс“, при което въпросите ще отговарят на световните стандарти за определяне на грамотността на учениците чрез четене с разбиране. Запазва се кратката диктовка, тъй като с нея се проверява правописът на децата. Вместо досегашните 15 въпроса ще има текст с обем от страница-страница и половина, който четвъртокласниците трябва да прочетат, а след това и да отговорят на десетина въпроса към него.

Тестовете по математика, „Човекът и обществото“ и „Човекът и природата“ в НВО остават, но броят на задачите пада от 20 на 19. 16 ще са затворен тип, а останалите три ще провокират логическо мислене, креативност и инициативност, посочва още Дамянова.

Промени ще има и във външното оценяване при националното външно оценяване в седми клас в природните и обществените науки и в чуждите езици. В държавните зрелостни изпити за 12-ти клас през новата учебна година пък няма да има никакви промени.

Няколко от учебните помагала и учебници са актуализирани. Основно става дума за предмети, засегнати от промени в национален и световен план като география и история.

Около 4 000 деца „се губят“ до момента по пътя към училищата. По предварителни данни към 15 юли записаните първокласници в страната са 60 872, но по статистически данни випускът е от 64 863 деца.

Дамянова подчерта, че кампанията за по-леки ученически раници продължава и тази година.  За изминалата учебна година 697 училищата са имали шкафчета за съхранение на учебниците, а 1346 са разполагали с втори комплект, с изтекъл срок на употреба, но годни за използване, които не се налага да носят вкъщи.

Още по темата