Мнения

Не по-малко от 40% практика от новата учебна година

В новите учебни програми ще бъде заложено, че до 60% от учебното съдържание трябва да е отделено за теоретичните знания, а останалите 40% – за практическите упражнения. Това каза в интервю за БТА зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Процентите практика може да бъдат и по-големи. Изискването ще е различно за различните програми. Количеството обаче няма в никакъв случай да е по-малко, обясни Дамянова.

Заместничката на Сергей Игнатов обяви, че Нов закон за образованието ще има „в първите месеци на новата парламентарна сесия“, като ангажиментът за това е лично на председателя на образователната комисия в народното събрание Огнян Стоичков.

„Законът ще подреди образователната ни система, ще позволи да има промяна в учебното съдържание, за да имаме нови и интерактивни учебници“, коментира Милена Дамянова.

Напълно нови учебници за първи пети и осми клас да се чакат не по-рано от 2014 г., предупреди Дамянова, като обясни, че изработването им е дълъг и сложен процес.

През учебната 2011/2012 г. учениците от първи до 12-и клас бяха 732 756, очакваме приблизително да са толкова и през новата учебна година, заяви зам.-министърът.

Още по темата