Институции Ученици Училища Учители

Министър Денков:  8 ноември е крайната дата за връщане присъствно в клас, ако няма пълен локдаун

Министърът на образованието Николай Денков заяви, че се работи за връщане присъствено в клас на малките ученици от следващата седмица, но „е напълно възможно да отидем до 8 ноември – това е крайната дата, ако няма пълен локдаун“. „Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителят, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете“, поясни той. „Зеленият сертификат“ ще се изисква по същество от учителите, но тестовете за тях ще са безплатни, съобщи BulgariaOnAir.

Денков подчерта, че родителите ще имат достатъчно време да направят информиран избор дали да позволят на децата си да ходят на училище – минимум два дни. „Очакваме тестовете да бъдат един от два вида: или тези, в които с тампонче от устата детето само се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и след това с пипетка се слага съдържанието в теста. И двата типа се използват в чужбина, разликите са в това кой взима пробата и затова изчакваме. Ако започнем да обясняваме и за двата, хората ще се объркат“, посочи просветният министър.

МОН обмисляхибридно обучение. „Слага се подходяща техника в класната стая, но тогава детето вкъщи е по-пасивно и затова тогава трябва да има човек до него. Друга възможност е учителите след учебните часове да му обърнат внимание, но за по-кратко време. Но присъственото обучение е истинското обучение и нашият фокус е да го осигурим“, завърши Денков.

Източник: BulgariaOnAir