Учители

Квалификациите на учителите се правят през пръсти?

Квалификациите, които трябва да преминават учителите в България всяка година от 2 години насам, се правят през пръсти.

В някои случаи обучението продължава едва 2 часа, а в други се ходи в командировки с чужбина, без много-много да е ясно какво се постига. Това сочат сигнали на синдикати и учители от цялата страна, твърди в. „Сега“. От 2016/17 година насам учителите са длъжни ежегодно да повишават квалификацията си, като в рамките на 4 години трябва да са преминали през минимум 48 часа обучения.

Според колективния трудов договор в системата на просветата 1% от училищните бюджети за заплати трябва да се харчи за квалификация на учителите, т.е. става дума за около 7 млн. лева. Самата квалификация пък може да се проведе само от обучителна организация, регистрирана от МОН. В момента има 175 такива организации, предлагащи 3237 обучителни програми.

Депутатът от БСП Ирена Анастасова вече два пъти пита просветния министър Красимир Вълчев как върви квалификацията на учителите, както и дали се налага преоценка или промени в процедурата. Още преди няколко месеца тя сигнализира, че значителна част от гилдията не е доволна от обученията, на които са ходили. Учители от страната споделяли, че изобщо не се спазват графиците за провеждане на квалификациите, на които понякога дори не идвали предварително определените лектори. Имало и куриози някои НПО-та да прехвърлят правата си на други. „Как МОН контролира този процес?“, попита тя.

Тогава просветният министър Красимир Вълчев призна, че контролът не е достатъчен, но не само защото последващ контрол над обучителните организации в закона не е предвиден, а просто защото ведомството му няма възможност за повсеместно наблюдение. По думите му министерството може да осъществява контрол само по документи – дали съответната обучителна организация е лицензирана, каква програма за обучение предлага и т.н. „Мина една година от въвеждането на задължителната квалификация, може би е време за контрол“, призна тогава той и обеща да организира механизъм за проверка на въпросните организации.

Половин година по-късно обаче ситуацията е без промяна, а мерки за контрол не са въведени. От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ също съобщиха за квалификации, които се провеждат проформа. Обучение по безопасност на движението по пътищата се провеждало набързо за 2 часа вместо предвидените 32 часа, носещи 2 квалификационни кредита.

Директор от Варна директор ходил на обучение в Египет за 1900 лева, макар че не е известно какъв опит може да почерпи там. В този дух е и сигнал от Facebook – на Васил Николов от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система. Това е организацията, която се бори особено усърдно със системата що се отнася до приема в детски градини в София. Николов публикува списък на командировките на директора на СУ „М. Горки“ в Стара Загора от края на 2012 година досега, даден му от юрисконсулта на РУО-Стара Загора. Директорът е бил в Китай, Канарските острови, Румъния, Гърция, Беларус, Унгария, Словакия, Франция, а най-често е отскачал до Русия – Самара, Гомел, Санкт Петербург, Москва и др.

От Ловеч пък съобщили за практика на някои обучителни организации, които едва ли не принуждавали училищните директори чрез РУО-тата да пращат учителите си на техни курсове, като в замяна правели дарения за въпросното школо. „Освен че е неморално, съкращаването на часовете за даден курс е нарушение. Часовете не бива да падат под записаните по закон 16 часа за 1 кредит“, коментира председателят на синдиката Юлиан Петров. По думите му обученията започват от 30 лева и стигат до 10-20 пъти над тази сума, но всеки квалификационен курс над 300-400 лева е сериозно предизвикателство за училищните бюджети.

Затова според него трябва да се търси мярката, а контролът да се осъществява от РУО-тата, които да следят за резултатите от обучението на учителите, а не да рекетират училищните директори. Относно злоупотреби с квалификацията беше сезирана и прокуратурата – от асистент от Департамента за информация и усъвършенстване на учители към СУ. В сигнала се казва, че сертификати се дават срещу 200 лева и нищо друго. Няма данни обаче прокуратурата да е напреднала по въпроса.

Източник: actualno.com