Ученици

Олимпийският отбор по химия на България се завърна с медали от Чехия

Олимпийският отбор по химия на България спечели медали на международната олимпиада в Чехия, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки – СООПН.

Българският национален отбор се заврърна от Чехия с пълен комплект медали – златен, сребърен и бронзов.

От 19 до 29 юли в Прага и Братислава се е състояло 50-ото юбилейно издание на най-голямото международно състезание по химия. В надпреварата сили са мерили над 300 ученици, от които наградени повече от половината. България участва ежегодно още от първите издания на международната олимпиада по химия, и броят спечелени медали всяка година нараства. Младежите имат над 40 отличия.

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“.

Дванадесетокласникът Петър Христов от СМГ е носител на златото за втора поредна година. В тазгодишния национален отбор по химия участват Христов, Евгени Стателов, 11 клас, ЕГ Пловдив – със сребърен медал, Камен Петров, 11 клас, НПМГ София – с бронзов медал и Денислав Станчев, 12 клас, ПМГ Велико Търново.

Престижното състезание традиционно се състои от две части по пет часа – теоретична и лабораторно-практическа. От 2013 г. насам отборът се подготвя във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия, създадена със средства от Фондация „Америка за България“. Това позволява на учениците да бъдат много по-конкурентноспособни в експерименталния кръг на олимпиадата, се посочва в съобщението.

Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки към 2017 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 821 медала – 149 златни, 275 сребърни и 397 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Източник: novini.bg