Мнения

Архивите говорят: ДС следила изкъсо образованието

Държавна сигурност се е намесвала много сериозно в сферата на образованието. Това се е случвало не точно в областта на учебния процес, а вниманието е било насочено към хората, които са се занимавали в нея. Това обяви на пресконференция вчера зам.-председателят на Комисията по досиетата Орхан Исмаилов.

Хората, заети в образованието са формирали родната интелигенция и затова са били обект на внимание от страна на държавния апарат. Именно затова тя е била наблюдавана най-много, подчерта Исмаилов. Той даде пример с парадоксални, според него документи – ДС се самокритикува затова, че не може да „пробие“ сред професорското тяло.

През 70-те години са били проучвани и наблюдавани студентите, които са отивали да следват в чужбина и то особено в Съветския съюз, специално са били обследвани и младите хора, които според службите са произхождали от така наречените „буржоазни семейства“ и как те ще се впишат в бъдеще и като ръководни кадри.

Служба за следене на образованието е създадена още през 1944 г. Първият документ е от 1946 г., а данните показват, че архивът е воден стриктно до 1985 г., от когато датира и последната справка. Това е отчет на VІ управление на ДС, което се създава през 1967 г.

Това и други подробности са пресставени в Шестия сборник на Комисията „ДС и образованието 1944 – 1989 г.“ В сборника са включени 700 архивни единици, освен книжното тяло, изследването е подготвено и в DVD формат.