Училища

Учебният процес все така затруднен

Увеличава се броят на училищата във Видинско и Монтанско, които излизат в принудителна ваканция от днес до 16-ти февруари, съобщава Фокус. Към вчерашна дата съответно 22 и 16 учебни заведения бяха затворени в тези области, заради тежката пътна обстановка.

До момента от МОМН не са обявили точния брой на училищата в страната, които не са успели да възобновят занимания на днешния ден,

14,15 и 16 февруари ще са не учебни за училищата в общините Димово, Кула и Белоградчик, като в Белоградчик остава отворено началното училище.

В община Грамада училищата няма да работят само на 14 и 15, каза Петрова. От утре учебният процес ще бъде преустановен за три дни и в община Макреш. Причините за принудителната ваканция са труднопроходимите пътища и невъзможността да се поддържа нормална температура в училищата.

Основно училище „Златия“ в община Вълчедръм, област Монтана, днес няма да работи, тъй като пътят не е почистен и няма достъп до училището, съобщи директорът на Регионалния инспекторат по образование Татяна Петрова. Очаква се учебният процес да бъде възобновен утре, когато пътят до училището ще бъде почистен, допълни Петрова.

За затворени училища съобщава и „Новинар Юг“. Те са в общините Симеоновград и Минерални бани. Заповедите за разпускането са издадени от кметовете на населените места Пейчо Стайков и Мюмюн Искецдер заради непроходими пътища.

Това възпрепятства извозването на децата от селата към училищата и вчера до школата са стигнали по-малко от половината от учениците в двете общини. Вторник е неучебен ден и за Харманли. Заради наводнението в общината имат проблеми да започнат занятията. Във ваканция продължават да са учениците от бедстващите села Бисер, Иваново и Славяново.

За Хасково и Димитровград няма да има допълнителна почивка, обясни Панайотов. В Хасково вчера имаше три затворени училища.