Стартира образователна кампания „Дай път на живота!“ за намаляване жертвите на пътя

Публикувана на: 02.06.2018
Кoментари:0

За разлика от многобройните кампании срещу войната по пътищата, които се провеждат през последните години, фокусът на „Дай път на живота!“ е образователен и предвижда обучение и емоционално повлияване на младите и бъдещите шофьори чрез иновативни методи на обучение и заснети видеоклипове и документални филми. Крайната цел е създаването в тях на нагласи за неагресивно и толерантно поведение на пътя.

Емоционално начало на събитието в Софийска градска художествена галерия за старта на кампанията даде актрисата Мая Новоселска. Тя представи откъс от своя моноспектакъл „Тъгопоглъщач“, по текстове на талантливата 14-годишна Дафина Георгиева, прегазена от автомобил на пешеходна пътека тип „Зебра” пред Американския колеж в София. Актрисата определи кампанията като интелигентна и казва, че застава с  цялото си сърце зад нея и пожелава много успех и хора, които да се включат в сбъдването на целите й.

Ръководителят на кампанията „Дай път на живота!“ Христо Михайловски от Ротари-София обясни защо с колегите му са избрали тя да бъде с образователна насоченост и с петгодишен хоризонт на изпълнение.

„Нашите анализи показаха, че процентното съотношение на различните фактори, които могат да доведат до намаляване броя на жертвите по пътищата, е следното: подобряване на инфраструктурата – 50 на сто, образование – 30 на сто и санкции – едва 10 на сто. Забелязахме, че има вакуум тъкмо в образованието и се съсредоточихме в тази посока.“

Две от разработените програми, включващи интерактивни методи на обучение, са предназначени за младежи на възраст 16-18 години от гимназии и средни професионални училища, както и за ученици от 9 до 12 години. Третата програма е за обучение на обучители. В момента се провежда пилотно обучение в три софийски училища. Целта е програмите да се превърнат в национални и да станат част от редовния учебен процес. Със съдействието на

Министерството на образованието и науката вече е сформирана работна група за сертифициране и последващо прилагане на иновативното обучение, което трябва да изгради у младите хора социално отговорно поведение на пътя. Кампанията предвижда и провеждане на социален експеримент с автомобил с камера, който ще се движи по улиците на градовете и по пътищата и ще регистрира случаи на агресивно и опасно шофиране.

Активно съдействие от името на колегите си от „Пътна полиция“ обеща инспектор Мария Ботева. А участието като лице на кампанията на Катя Стратиева – двукратна Европейска рали шампионка (ERC), национална шампионка в клас N 2 на скоростния планински шампионат, ще привлече интереса на младите хора и ще ги накара да се включат активно в планираните атрактивни събития, които съпътстват кампанията.

Посланици на добра воля са актьорите Цветана Манева, Диляна Попова и Никола Стоянов, които са и герои в заснетите клипове за кампанията.
Не само морално, но и финансово кампанията е подкрепена с дарения на ротарианци от София и страната, както и от застрахователно дружество „ДаллБогг: Живот и Здраве“.Коментари 0

Влез за да коментираш

Коментари във Facebook