Мнения

Microsoft стимулира разработването на нови технологични проекти в полза на обществото чрез Innovate for Good

С инициативата Innovate for Good Майкрософт стимулира разработването на технологични проекти в обществена полза. Еднодневното събитие, с което стартира Innovate for Good в България, ще се проведе на 8 юни в betahaus, София.

Целта е да се подпомогне превръщането на добрите социални идеи в реалност. На събитието ще присъстват както експерти от Майкрософт България, така и представители на TechSoup и на големите акселератор-фондове Eleven и LaunchHub, които ще консултират младежите как да представят идеите си ефективно за подсигуряване на финансиране от страна на бизнеса и венчър-фондовете.

Записването за Innovate For Good София се осъществява през онлайн форма на https://www.innovate4good.org/ с регистрационен код I4GBulgaria преди 5 юни 2013 г. Местата за събитието са ограничени, а работният език е английски. Поканата за участие е отворена към младежи на възраст между 16 и 30 години, които имат интерес в разработвеното на идеи с обществена полза, но не е необходимо да имат опит в тази насока или предварителен проект. Модератор ще бъде Кристофър Уорман, представител на глобалната благотворителна мрежа TechSoup, която работи в 56 държави по цял свят за осигуряване на технологични продукти и услуги на общности в нужда. Локален партньор в реализацията на събитието Innovate For Good е неправителствената организация „Еволюционен поглед“, която цели да промотира научното мислене със серията събития за популярна наука Ratio.

След края на събитието участниците ще могат да се включат в онлайн мрежата за разработка на идеи Innovate for Good, в която вече участват над 2 000 млади хора от цял свят. Общността предоставя достъп до различни ресурси на Майкрософт за реализация на социални проекти, като над 30 разработки са получили директно финансиране, а над 100 са стартирали развитието си в директорията за социални идеи.

Innovate for Good е част от програмата Microsoft YouthSpark и представлява глобална общност, която позволява на младите хора да работят заедно, да се вдъхновяват и подкрепят взаимно като използват технологиите в полза на обществото. Целта на инициативата е да идентифицира лидери, които имат желание да подобрят начина на живот на местните общности чрез технологиите.

С нарастването на безработицата и продължаващата икономическа криза, все повече младежи търсят нови възможности за развиване на практическите си умения и стартиране на кариера. За да им помогне да се реализират, Майкрософт представи програмата YouthSpark, включваща редица инициативи и събития за образование и предприемачество.

Сред тях са ImagineCup, InnovateforGood, Skypeв класната стая, Bizspark, Office365 forEDU, Dreamspark и Партньори в познанието. По този начин компанията се надява, че младите хора ще съумеят да развият свое конкурентно предимство на пазара на труда. В началото на февруари т.г. Майкрософт предостави грант от 49 200 щатски долара за проекта „Кариера в ИТ“ на Сдружението на възпитаниците на завършилити Стопанския факултет на СУ „Климент Охридски“. Това е един от 27 гранта на Microsoft YouthSpark за младежки неправителствени организации в 25 страни в Европа през 2013 г. и част от световния ангажимент на компанията да се създадат възможности за 300 милиона младежи в 100 страни през следващите три години.

Медийни партньори на Microsoft YouthSpark в България са Капитал Кариери, Investor.bg, Teenproblem.net, Vesti.bg и Jobs.bg.